Jurnal de vacanță 5


Bonjour, am ajuns, după o noapte legănată de valuri și pe tărâmuri franceze, tocmai în Marsilia(în franceză Marseille) .Era înnorat și părea o zi friguroasă așa că ne-am luat și gecile de ploaie cu noi și am pornit la drum. Am coborât de pe navă și după ce am ieșit din port ne-am oprit să ne interesăm cu ce ajungem în oraș. Ne-au spus că ne costa 17 euro de persoană transportul cu autocarul dus-întors. Acum nu suntem noi zgârciți, suntem un pic exagerați de chibzuiți și nu ne place să risipim aiurea banii așa că am înghițit cuvintele care ne-au venit în vârful limbii și am plecat pe jos să vedem unde găsim un autobuz normal. Și surpriză, surpriză la numai un kilometru jumătate era stație de autobuz care ducea în oraș și era gratis, pus la dispoziție pentru toți cei ce veneau cu navele de croazieră. Așa că am pornit la pas să cucerim o parte din ținutul francez.
Marsilia este al doilea mare oraș al Franței situat în provincia franceză Provence pe coasta Mediteranei fiind cel mai mare port comerciala țării.
Știați că a fost fondat de greci sub numele de Massillia care înseamnă "jertfă"? - nu știați că nici eu nu știam 😊, iar apoi a fost preluată de romani care și-au lăsat amprenta în arhitectura orașului. Marsilia este unul dintre cele mai vechi orașe ale Franței. 
Dacă te plimbi doar pe străzile principale, folosind mijloace de transport comun, troleibuz, crezi că este o altă lume, liniștită, curată, nouă, fără probleme, sărăcie sau mizerie, dar dacă te pierzi că vrei sau din greșeală că google map îți arată o rută rapidă, te lovești de o altă lume, tristă, mizeră, din alt film. 
Așa am pățit noi, dorind să ajungem la un parc cu o clădire impunătoare și frumoasă ne-am rătăcit printr-un cartier de musulmani. Nu am nimic cu nimeni dar mizeria era la casa ei, oameni cu priviri pierdute, femei la care doar ochii li se vedeau dara nu purtau ochelari fumurii. O stare generală trista, dubioasă și sinistră,dar face parte din oraș, așa că am trecut și prin acea zonă și am mers spre obiectivul nostru. Se cunoștea din avion ca nu făceam parte din peisaj dar ăsta era farmecul. Cunoscând și partea asta ascunsă de privirea turiștilor înțelegi că viața este grea peste tot iar în față este scos doar frumosul. Ok nu erau francezi, nici nu știu dacă prin toată plimbarea noastră prin Marsilia am văzut vreun francez, măcar unul, erau turiști care se distingeau de la distanță și emigranți în mare parte musulmani, de oriunde ar fi venit ei. În drumul nostru de întoarcere la navă am surprins un convoi de mașini pline tot de musulmani care au intrat în Marsilia și erau verificați și confiscate mașinile care erau pline cu tot ce au avut pe acasă în clipa în care au părăsit țara lor pentru un trai mai bun în altă parte. 
Trecând peste toate am avut o zi frumoasă plină de aventură și ne-am încântat privirea cu tot ce am întâlnit în calea noastră. 
Așa am petrecut prima zi din croazieră bucurându-ne de tot ce a fost și cu gândul la ce va fi. 
Dacă aveți ocazia se merită o minivacanță în Marsilia. 
Povestea continuă numai dacă noi vrem. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plouă cu bulbuci

Restart